20 APR 2017
microsoft
ICT

Azure 101: Cloud Services vs. Servers in de Cloud

Als een bedrijf naar de cloud wil met een geheel of een gedeelte van de ICT-workload kan het kiezen één van twee wegen. Ze kunnen kiezen voor 'Servers in the Cloud' enerzijds of voor 'Cloud Services' anderzijds. Het Azure Cloud platform van Microsoft biedt beide mogelijkheden.

Servers in de Cloud

Als u kiest voor 'Servers in the Cloud' gaat u uw eigen servers opbouwen in the cloud. De hele zorg voor de hardware, het onderhoud ervan, alsook de kosten voor stroomverbruik en beveiliging laat u dan over aan de datacenter operator. Als u kiest voor Azure is die operator Microsoft. Uw ICT-partner of-medewerkers kunnen zich dan volop concentreren op de applicaties en het gebruik ervan.

Voor veel bedrijven biedt dit dus voordelen, vooral als je voor de cloud kiest voor het grootste gedeelte van je ICT-omgeving. Nadeel is dat je nog steeds een groot deel van het ICT-beheer zelf moet doen. Een hoge performantie en een groot volume leiden ook snel naar een stevig kostenplaatje.

Praktijkvoorbeeld: SQL-server

Stel bijvoorbeeld dat u een SQL-database nodig heeft: dan zult u in Azure een server moeten opzetten met de juiste specificaties om SQL te draaien. Daarna kunt u de SQL-installatie op deze server starten. Tijdens het gebruik van deze server zorgt u zelf voor het beheer, de updates en de eventuele support op de SQL-omgeving die u heeft gecreëerd.

Services in de Cloud

Als u kiest voor 'Services in the Cloud' zorgt de datacenter operator, Microsoft dus, niet alleen voor de nodige rekenkracht, maar ook voor de installatie van de juiste software, de configuratie en het beheer van de complete omgeving. Als klant hoeft u zich enkel te bekommeren om het gebruik ervan.

Het meeste voordeel haalt u dus uit het werken met één of meer Azure Services. In dat geval wordt de zorg voor de backoffice-infrastructuur van het bedrijf overgedragen aan Microsoft en kunnen uw eigen IT specialisten zich 100% concentreren op de toepassingen en de gebruikers in uw bedrijfsomgeving.

Praktijkvoorbeeld: SQL-database

Als we opnieuw het voorbeeld nemen van de SQL-database: dan zult u enkel het aantal gebruikers van de database moeten bepalen en het volume aan data dat u nodig heeft. Enkele minuten later staat er een volledige SQL-omgeving voor u klaar. Die zal weinig beheer of onderhoud vereisen, alsook snel en state of the art beveiligd zijn.

Overweegt u de overgang naar de cloud?

Het Azure-platform is een goede oplossing als u een bestaande serveromgeving naar de cloud wilt brengen. Voor u over gaat tot een beslissing, is een goede analyse van uw infrastructuur en ICT-behoeften in elk geval noodzakelijk. Zo maakt u de juiste keuze voor Servers in the Cloud of Cloud Services. Schakel daarom zeker een specialist in om na te gaan welke oplossing het best bij uw bedrijf past.

New Call-to-action